NM slalåm og Norges første windfoilregatta

I helgen avholdt Arendals Seilforening NM i slalåm brettseiling på Nesheimsanden på Lista.

Grunnen til at Arendallittene trakk til Lista var at vindmeldingene for Arendal svingte veldig i dagene før. Med utsettelse fra helgen før var dette den beste løsningen for å få gjennomført et NM. Og med Pål Fostervold som banesjef og uvurderlig hjelp på alle områder for ASF, så ble det et svært vellykket arrangement (red.anm).

Fredag kveld flyttet 20 slalåmseilere inn i det nye langhuset på Østhassel. Der hadde de god utsikt til banen som ble lagt mellom Kviljo og Rauna. Lørdag startet med laber vind. Men utpå dagen kom vinden med solen og 3 slalåmseilaser ble avholdt under nydelige, om enn marginale forhold med vind fra 6-8 m/s.

Norge første windfoilregatta
Etter 3 seilaser løyet vinden noe og arrangørene bestemte seg for å avvikle Norges første windfoilregatta. Ikke uventet var det den yngre generasjon seilere som raskest har tilpasset seg denne nyvinningen og Martin Møller Hovda, Kristoffer Gangdal og Helle Oppedal tok de tre første plassene i denne regattaen etter i alt 5 seilaser. Det ble seilt både trekant- og downvindbane.

Søndag startet som lørdagen med veldig laber vind, men noe etter lunsjtid tok vinden seg opp, og det ble avholdt i alt 5 seilaser. Fremdeles var det ikke mer enn 7-9 m/s så det var tung pumping ut fra hvert merke hele dagen. For å hevde seg i helgen måtte utøverne treffe med både utstyr, teknikk og utholdenhet. Det ble tydelig utover helgen hvem som hadde det beste treningsgrunnlaget. Totalt ble det avhold 8 eliminasjoner i løpet av helgen.
Martin Møller Hovda var helt suveren, med førsteplass i alle tellende heat. Sondre Krey hadde et godt grep om 2. plassen etter første dagen og store deler av søndagen, men måtte seg slått på målstreken av Alex Buch som kom sterkt tilbake på søndag etter en famlende start på mesterskapet.

Martin Møller Hovda
Martin er nå ferdig med videregående, og skal i år prøve seg som profesjonell brettseiler. Med god støtte fra lokale sponsorer på Karmøy håper han at han neste år å utfordre de beste slalåmseilerne i verdenscupen. Han har gjort en svært hederlig innsats i de to regattaene han har deltatt i så langt i år. Han er nå på vei til Sylt der det seiles verdenscup om to uker. NBK gratulerer Martin med NM gull og ønsker ham lykke til på Sylt.

Sterke jenter
Med Miriam Rasmussen på 4. plass, og Helle Oppedal på en 8. fikk vi et litt overraskende resultat med tanke på at de konkurrerte med mange av landets beste mannlige brettseilere. Begge disse jentene er blant de brettseilerne som trener hardest i landet, så i en konkurransehelg der pumpeteknikk og utholdenhet var avgjørende fikk de full uttelling for arbeidet de har lagt ned på sporten de siste årene.

Ellers var seilingen på høyt nivå – gode starter med god samling og mye kniving i feltet.

Som arena var Nesheimsanden på Lista, nærmest perfekt, nydelige riggeforhold, noenlunde stabil vind i en skjermet bukt med dybder fra 5-10 meter var det også svært raskt og lett å legge bane.
De fleste deltakerne kunne bo under samme tak med utsikt rett ut til banen. Med langbord og fellesmiddag på lørdag, ble det også en vellykket helg sosialt sett.

Topp 5:
1. Martin Møller Hovda (Karmøy Brettseilerklubb)
2. Alexander G Buch (Sola Brettseilerforening)
3. Sondre Krey (Sola Brettseilerforening)
4. Miriam Rasmussen (Drøbaksund Seilforening)
5. Magne Frønsdal (Sola Brettseilerforening)

U17
Helle Oppedal (Stavanger Seilforening) (8)

U20
Martin Møller Hovda (Karmøy Brettseilerklubb) (1)

Foil:
1. Martin Møller Hovda (Karmøy Brettseilerklubb)
2. Christoffer Agasøster Gangdal (Stord Seilforening)
3. Helle Oppedal (Stavanger Seilforening)
4. Kristian Opedal (Stavanger Seilforening)
5. Øyvind Birkeland (Bergen Brettseilerklubb)

RESULTATLISTER:

NM SLALÅM 23-24/9 2017

Windfoil

BILDER:

Bilder 1

Bilder 2

Dronefilm og bilder

 

Tekst og foto: Pål Fostervold